Idealistische winkel in Parkstad
Vindt u dat het gebaar belangrijker is dan het cadeau? Wilt u een cadeau dat verder werkt dan alleen het blije gezicht van degene die het cadeau ontvangt?
Ik moet denken aan een artikel in het Limburgs Dagblad, dat stelt dat de groene Sinterklaas niet bestaat. Niet duidend op de actie van Oxfam/Novib met Dolf Jansen (want… een Afrikaans gezin een geitje doneren kan daadwerkelijk een wereld van verschil maken in Afrika), maar het feit dat veel producten natuur- en milieuonvriendelijk zijn. Denk aan de verhalen over kinderspeelgoed, waar voor € 20,- aan batterijen in moet. "Mensen letten niet op het milieu als ze Sinterklaascadeaus kopen." stelt Fred van Raay, hoogleraar economische psychologie aan de Universiteit van Tilburg (in de krant van 4 december 2007).
"Mensen worden niet zozeer milieuonvriendelijker", meent van Raay "maar wanneer de welvaart stijgt, neemt de vraag naar luxere goederen toe. Ouders kopen dan veel sneller een cadeau dat op batterijen of op elektriciteit werkt omdat ze dan ook het geld ervoor hebben."
Bezoek daarom eens de site van Goede Waar & Co, die op de duurzaamheid letten van leuk kinderspeelgoed. Toch zijn er ook in Parkstad leuke en idealistische winkels. Denk maar eens aan de wereldwinkel in Kerkrade, Heerlen, Landgraaf en Brunssum. Eerlijk handwerk dat verkocht wordt voor een eerlijke prijs (http://www.wereldwinkel.nl/). Er zullen ongetwijfeld méér zijn, dan die ik op dit moment kan noemen.
Net zoals bijvoorbeeld biologische boerenwinkels. Bent u de bio-industrie ook zo ontzettend zat? En wilt u deze kerst een eerlijk stuk vlees op uw bord? Loop dan eens binnen bij de biologische slagers die Parkstad rijk is! Ook dierenwelzijn telt deze Kerstdagen. Elke euro die u uitgeeft, is een soort stembiljet voor de producent. Zo lang mensen kiloknallers kopen, zal er op een dieronvriendelijke én milieuvervuilende manier worden geproduceerd in de bio-industrie.
Een bijzondere boekenwinkel
In het voormalige postagentschap van de Heerlense wijk Bekkerveld, is een ideële boekenzaak gevestigd. Het assortiment is ruim te noemen en de gehele opbrengst is voor het goede doel. Stichting Boekensteun kiest per jaar waar de baten van de boekenverkoop naartoe gaan.
De opbrengst van dit jaar is/was voor KiKa (Kinderen Kankervrij) waar Inge de Bruijn ambassadrice van is.
"Dankzij informatie uit afgerond genen-onderzoek zijn we er van overtuigd, dat we nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen ontwikkelen om kinderkanker vaker te genezen en " vriendelijk" te behandelen. Daarvoor is het wel absoluut noodzakelijk om vernieuwend onderzoek in gang te zetten, specifiek gericht op kinderkanker".
Prof. Dr. Tom Voute, kinderspecialist en voorzitter KiKa (www.kika.nl)
Het adres van deze bijzondere boekenwinkel:
Van Weerden Poelmanstraat 1
Heerlen
045-5412786
De openingstijden zijn:
Woensdag van 15:00 tot 18:00
Donderdag van 12:00 tot 15:00
Zaterdag van 12:00 tot 15:00
Zondag van 12:00 tot 15:00
Aanleveren van boeken graag tijdens deze uren.
De kracht van een boek
In mijn leven zou ik niet zonder boeken en tijdschriften kunnen. Vaak om inzicht in moeilijke processen te krijgen. Vaak denkt men, dat men alleen is met zijn problemen. Maar in een boek (of nog beter: een gesprek) ervaart men dat het leven mooi kan zijn.
Er zijn veel redenen voor mensen om verdrietig te zijn. De kerstdagen kunnen altijd moeilijke momenten opleveren voor mensen. Rouwverwerking, eenzaamheid, uitsluiting en ruzies. Gewoon wat kreten die bij mij opkomen. Ik ben gecharmeerd door mensen die het leven draagbaar proberen te maken voor anderen. Vooral door mensen te laten ervaren, dat men zijn leven niet moet laten leiden door de mening van de ander/anderen.
Als je rouw enigszins kunt verwerken door een stevige wandeling te maken, óf door de hele dag in bed te blijven liggen, moet je dat gewoon doen. Niemand is expert op dit gebied, en je weet zélf meestal wat het beste is voor jezelf (http://www.rouwverwerking.nl/).
Ik wens iedereen wijsheid en steun, om díe dingen te doen, die het beste voor jezelf zijn. Los van de commercie of wat anderen ervan vinden.
Deze (míjn) mening en eigenwijsheid is vooral gebaseerd op "boerenverstand" en "boekenverstand". Een goed boek kan op honderden manieren een uitwerking hebben op mensen, is mijn persoonlijke mening.
Daarom lijkt het me leuk, in de toekomst binnen Parkstad te experimenteren met zwerfboeken. Je laat een boek achter, met als doel dat iemand anders dit (gratis) kan lezen, en op die manier bijvoorbeeld steun haalt uit het betreffende boek óf zich een bepaalde mening over iets kan vormen óf bijstellen.
Je zou ook kunnen vragen om een reactie van degene die het zwerfboek ná jou leest (bijvoorbeeld in de trein), d.m.v. een email waarin hij/zij een reactie geeft op het boek (kan vanalles zijn: kanttekeningen, gevoelens en emoties die dit boek opriep bij die lezer, etc.).
Opeens merk je dat je niet alleen bent. Voorbij de anonimiteit…
Goede ideeën en initiatieven zijn uiteraard van harte welkom!
P.S.: De foto's zijn wederom gemaakt door mijn vriendin Sally (freelance fotografe).
1 opmerking:
Goedemiddag!
Om te beginnen een heel fijne tweede kerstdag (en ik hoop dat de eerste fijn is geweest).
Ik ben zelf een medewerkster van het boekwinkelje in Heerlen waarover je hebt geschreven, en heb ook een website in elkaar gezet :
http://boekensteun.site11.com/index.html
Het idee waar je mee gooide, het achterlaten van een boek en dan zien wat er verder nog uit komt rollen heb ik ook een tijdje mee gespeeld, maar ik heb meer van dat soort ideeën, dus verder niks mee gedaan. Het was in me opgekomen om een soort notitieboek ergens achter te laten, met daarin een algemeen bericht en een emailadres (die ik speciaal zou aanmaken voor dat doeleinde), en dan zien wie er allemaal zou reageren, en waar het boek uiteindelijk terecht zou komen, en wat er allemaal in zou staan. Geweldig lijkt me dat. Het is wel de vraag welke mensen er "serieus" aan zoiets zouden meedoen natuurlijk.
Maar goed - dat wilde ik even kwijt ;)
Groetjes,
Mieke
Een reactie posten