zondag 13 januari 2008
Marktwerking in de zorg mág, maar met mate!
Limburgse zorgwereld geeft commentaar op Michael Moores film “Sicko”
Schokkend, vinden alle aanwezigen deze zondag in het Maastrichtse bioscoop Lumière. Zo ver mag het bij ons nooit komen, luidt de algemene conclusie. Toch is ook in Nederland twee jaar geleden een nieuw zorgstelsel ingevoerd waarbij marktwerking het toverwoord is. En onlangs presenteerde minister Ab Klink zijn “maatstaf-concurrentie-plan”, dat de ziekenhuizen doet vrezen voor een tekort van een miljard euro. Bezuinigingen op dure operaties en kostbare medicijnen zullen noodzaak worden, waarschuwen ze. Vijftig miljoen Amerikanen zijn niet verzekerd tegen ziektekosten. Omdat ze de almaar stijgende premies niet kunnen betalen. Geruïneerd raken ze als hen toch iets overkomt, en ze toch zorg nodig hebben. De film gaat echter over mensen die wél verzekerd zijn, maar toch uitgesloten worden van zorg.
Bestuursvoorzitter Guy Peters van het Academisch Ziekenhuis Maastricht stelt de genodigden na afloop eerst maar eens gerust: in zijn ziekenhuis wordt geen onverzekerde patiënt geweigerd als er acute hulp nodig is. Zo is dat vastgesteld in onze wetgeving. Het AZM heeft een potje voor niet-betalende patiënten maar een deel wordt ook betaald door de verzekeraars. Die niet anders kan, dan de extra kosten doorberekenen in hogere premies voor mensen die wél braaf betalen.
Juist omdat het aantal “Bewust Onverzekerden” óók in Nederland hard groeit, liet minister Klink vorige week weten, de premies van wanbetalers voortaan via hun belastingaanslag te verrekenen. Er is een plicht in Nederland om je te verzekeren.
Wiro Gruisen, manager bij zorgverzekeraar CZ, noemt “Sicko” een politiek statement. De film laat volgens hem een zwart-wit-beeld van de werkelijkheid zien. De verzekeringsman benadrukt ter eigen verdediging dat verzekeraars in Nederland met het nieuwe zorgstelsel (dat méér concurrentie ten doel heeft), weliswaar meer te zeggen hebben gekregen over onze toegang tot zorg, maar dat de overheid nog altijd bepaalt wát in het zorgpakket zit. “Marktwerking mag, maar… met mate” is de algemene mening. En verzekeraars mogen zeker niet alles te zeggen krijgen.
Geen zorgen dus over de Nederlandse zorg.
Uit: het Limburgs Dagblad (geschreven door: Serge Sekhuis)
Naschrift:
Mensen, blijf kritisch! Níet alle operaties worden hier in Nederland op tijd gedaan. Veel Limburgers lopen naar Duitse en Belgische ziekenhuizen. Wachtlijsten blijken mee te vallen, aan de andere kant van de grens.
Hoogervorst sprak over marktwerking en het lijkt erop, dat de prijzen alleen maar zijn gestegen binnen de zorg. Is er sprake van kartelvorming; geheime prijsafspraken?!? Alom bekend uit de bouwwereld.
Het zou me niks verbazen, als we na de “parlementaire enquête bouwfraude” ook nog eens een “parlementaire enquête zorgsector” krijgen.
Ik daag óók de pers uit, om constant de vinger aan de pols te houden. Onderzoeksjournalistiek, zoals bekend is door Gunther Wallraff of Stella Braam (onderzoek naar behandelmethodes van dementie).
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten