maandag 4 februari 2008

Voor u majesteit!


De koningin was onlangs jarig. 70 jaar is ze geworden. Als hommage plaats ik hier foto’s van haar geliefde Claus en haar schoondochter Maxima.
En ik wil de Nederlandse burgers bij deze tevens een suggestie aan de hand doen: steun organisaties die hun best doen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Denk aan Oxfam/Novib, de wereldwinkel en Max Havelaar.

Persoonlijk ben ik vóór de republiek, maar ik vind dat Beatrix het als staatshoofd goed doet. Alleen het vele geld én de ondoorzichtigheid rond hun inkomsten en beleggingen zouden aanzienlijk minder kunnen en moeten. Tevens zou deze familie "groener én mondialer" moeten beleggen op de beurs. Want de aarde moet blijven bestaan. Ook als wij er niet meer zijn.
De koninklijke familie zou een ethisch voorbeeld kunnen zijn. Waar de pensioenfondsen en andere grote beleggers zich op zouden kunnen "ijken". Er is een wereld te winnen.
Aandelen Shell en aandelen in de wapenindustrie zijn uit den boze. Ik hoop bijvoorbeeld dat Hare Majesteit de onderstaande campagne onderschrijft…


Campagne tegen Wapenhandel
Nederland ’s werelds vijfde wapenexporteur
Ongecontroleerde doorvoer naar conflictgebieden en dictaturen.

Amsterdam, 11-12-2007 – Nederland verstevigt zijn positie als wapenexporteur met uitvoervergunningen ter waarde van ruim een miljard euro. Nederland behoort daarmee tot de top 5 van de wereld. Grote hoeveelheden nachtzichtapparatuur gaan naar China, Israël en Pakistan, waarheen normaal gesproken geen wapens geëxporteerd mogen worden. Doorvoer van wapens legt Nederland geen strobreed in de weg; ook niet naar oorlogsgebieden, zo blijkt uit een vandaag verschenen jaarrapport over het Nederlandse wapenexportbeleid in 2006. Volgende week donderdag debatteert de Tweede Kamer over de Nederlandse wapenhandel.


Voor de derde maal publiceert de "Campagne tegen Wapenhandel" vandaag haar alternatieve jaarrapport van de Nederlandse wapenhandel, dat inzicht biedt in de grote hoeveelheid ruwe gegevens die de overheid sinds enkele jaren publiceert. In dit jaarrapport is een duidelijk stijgende lijn te zien in de wapenverkopen van de laatste tien jaar, in het bijzonder de afgelopen vier jaar. De verkoop van tweedehands defensiematerieel speelt daarbij een grote rol.Zo blijkt uit het rapport dat Nederland militair materieel levert aan India en Pakistan, ondanks hun gespannen relatie en ondanks de precaire situatie waarin Pakistan verkeert.

Ook Israël ziet inmiddels weer mogelijkheden om Nederlandse militaire technologie te kopen – Nederland zet daarvoor de deur weer op een ruime kier.Miljoenenexporten van in Nederland gebouwde onderdelen voor nachtzichtapparatuur vinden hun weg naar vooral China, ondermeer naar grensbewakingstroepen. Terwijl tegen dit land vanwege de slechte mensenrechtensituatie een Europees wapenembargo loopt, gelden voor onderdelen van nachtzichtkijkers amper beperkingen vanwege het zogeheten dual-use karakter ervan.

Voor doorvoer van wapens gelden amper beperkingen, omdat Nederland leveranties die afkomstig zijn uit bevriende landen zonder controle door laat gaan. Zo leverden de VS zelfs tijdens de Libanon-oorlog (in de zomer van 2006) probleemloos vrachten munitie via Schiphol aan Israël. Datzelfde gold voor Spaanse en Tsjechische wapenzendingen aan bijvoorbeeld Bangladesh, de Filippijnen, Guatemala en Kazachstan.

Het rapport "Analyse Nederlandse Wapenexportvergunningen 2006" is te vinden op http://www.stopwapenhandel.org/; een gedrukt exemplaar is op aanvraag beschikbaar.- voor meer informatie kunt u bellen met Frank Slijper (050-3133247/06-28504778/frank@stopwapenhandel.org)

Geen opmerkingen: