zondag 22 februari 2009

Weblogs (1)

Ik heb tot nu toe een aanzienlijk aantal bijdrages geplaatst. Geen idee wie mijn "publiek" is. De teller geeft mij aan, hoeveel mensen de site bezoeken. Maar wát het effect is?! En óf het effect heeft?! Voor u een weet; voor mij een vraag…

Abdelkader Benali vergeleek in het TV-programma "Schrijvers op de veranda" (van Rick Felderhof) het schrijven van romans met (marathons) lopen. De beloning wordt zo lang mogelijk uitgesteld. Applaus krijg je niet meteen en direct. En meestal is het zeer bescheiden te noemen.
Een marathon vergt veel training. Je persoonlijke leven moet je minimaal een half jaar (kunnen) inpassen in hardloopschema’s. Om een boek te schrijven en te corrigeren, heb je een soortgelijke discipline nodig.

Weblogs schrijven is eerder sprinten, dan marathons lopen. Kort en bondig. Ik probeer verschillende takken van literatuur uit. Poëzie, weblogs en reisverslagen. Ik zie mijn blog als een soort speeltuin, waarin ik kan experimenteren met schrijven.

In "Nobiles" nr. 8 van 2007 (een blad voor studenten) las ik de quote van studente Grytsje Klijnstra: "De reacties vind ik belangrijker dan het aantal bezoekers van mijn site". Klijnstra’s blog is overigens te lezen op: http://www.bloodyhell.nl/
Vervolgens wordt Jop de Vrieze (ook 24 jaar) opgevoerd. "Schrijven heb ik echt nodig; het is mijn uitlaatklep. En eigenlijk ook een "inlaadklep" (http://jopinie.hyves.nl)/.
En tenslotte Nynke de Jong (22 jaar): "Ik zet een personage neer: een klein deel van mij dat wordt uitvergroot" (http://www.nynkeslog.blogspot.com/).

Het Limburgs Dagblad schreef een aardig overzichtsartikel over weblogs: "Iedere hersenscheet op het internet".