maandag 1 juni 2009

Het naakte bestaan (1)

Anita Witzier daagt mensen uit om zich "esthetisch naakt" te fotograferen voor het goede doel. Waarschijnlijk geïnspireerd door de Engelse film Calender Girl’s. Stijlvol in beeld gebracht door de Katholieke Radio Omroep.
Jezelf figuurlijk blootgeven is soms pijnlijker en intiemer dan letterlijk "uit de kleren gaan."

Mijn (nog te verschijnen) boek zal een mix tussen werkelijkheid en eigen interpretatie worden. Je bekijkt immers alles vanuit je eigen perspectief.

Een leidinggevende die een ondergeschikte vraagt "Hoe gaat het met jou?", kan deze vraag vanuit oprecht interesse stellen. Maar hij kan deze vraag óók stellen, omdat hij dit heeft geleerd in een managements-cursus (dus als praktisch toegepast psychologisch trucje).
Hoogst zelden zal de ondergeschikte de tegenvraag stellen: "En hoe gaat het met jou?"

Een tijd geleden las ik een verhaal, dat mij intrigeerde.
Een moslimgeleerde werd moe van de vragen die een journaliste hem stelde over zijn geloof. "Kleed je maar uit", reageerde hij boud. Dit bracht bij diezelfde journaliste een behoorlijke schok teweeg.
Vervolgens zei hij eerlijk: "Mijn relatie met god is zó intiem, dat ik mezelf met het uitleggen ervan, mezelf totaal naakt voel."

Misschien is geloof (in wát dan ook), gewoonweg niet in woorden te vangen.
Ieder mens heeft wel iets, dat heilig voor hem of haar is. Ons lichaam is universeel. Het is een tempel, die naar mijn mening ook als zodanig behandeld moet worden. De mens is een samenspel van Geest, Lichaam & Verstand. Daarom heb ik diep respect voor élke godsdienst en/of levensovertuiging.

In de letterlijke naaktheid van de mens, vallen alle verschillen tussen rangen en standen weg. Naakt zijn we allemaal hetzelfde. En nét zo kwetsbaar. In Mekka zijn de pelgrims gekleed in witte gewaden, zodat niemand beter, mooier of imposanter kan lijken dan een ander. Iedereen is op dat moment gelijk voor Allah.

Een generaal, die zijn uniform niet draagt, valt totáál niet op. De "Hauptman van Köpenick" was een dakloze verschoppeling. Hij maakte zichzelf tot generaal, door het aantrekken van een imposant uniform (inclusief allerlei versierselen), voor een prikkie gekocht op de zwarte markt. In het autoritaire Pruisische rijk was men blijkbaar gevoelig voor dergelijke suggestie.
Ook Jan-Peter Balkenende zou niet echt opvallen als hij door Amsterdam of Utrecht zou lopen in een shabby trui en spijkerbroek.

Spencer Tunick fotografeerde honderden naakte mensen in Hollandse landschappen.
Grote mensenmassa’s: jong, oud, strak of uitgezakt, het maakte hem niets uit. De beelden spreken van enorme kwetsbaarheid en moed. Het tijdschrift "Hollands Diep" spreekt van het "ontwapende lichaam".

De mens is een versierde aap. In mijn boek heb ik geschreven over de "sauna-democratie". Democratie is vooral bedoeld om iedereen een eerlijke en gelijke kansen te geven.
In de naaktheid van de mens vallen de onderlinge verschillen weg. De schepper heeft ons allen gelijk geschapen. Bovendien hebben we het nódig om onze positie in het leven af en toe te relativeren, en elkaar als mens te zien. Naakt en kwetsbaar. Gelijk maar niet gelijksoortig bedeeld in kennis, kunde en kansen. Er is geen verschil tussen jou en mij, maar tóch zijn we niet precíes hetzelfde.

We wonen in deze Lage Landen met 16 miljoen mensen op een kluitje. Iedereen heeft een ander leven en ziet het leven vanuit een ander perspectief. Een goed gesprek kan vaak moeilijk zijn.
De discussie m.b.t. het dragen van hoofddoekjes (door vrouwen die werken in een openbare functie) is actueel. Maar je zou het dan óók kunnen hebben over andere levensstijlen of
-overtuigingen, die té dominant zouden kunnen overkomen bij een groot deel van de bevolking. Bijvoorbeeld het dragen van "te blote" kleding of het hebben van zichtbare tatoeages.

Maar… bekeken vanuit de privé-sfeer: topless zonnen op het strand moet eigenlijk nét zo goed kunnen, als het dragen van een hoofddoek. Evenals lesbo- of homostellen die hand in hand door de stad wandelen. Ik geloof in een Nederland waar dit zou moeten kunnen.

Laten we elkaar respecteren, en niet beoordelen om wíe of wát we zijn en hoe we eruit zien.

3 opmerkingen:

De forens zei

EEn bijzonder treinproject is Future Express. Waar mensen van verschillende pluimages elkaar ontmoeten in de trein.

Sommige verhalen wijken af van onze Veolia Forens.

Maar de verhalen blijven menselijk.


http://www.depers.nl/cultuur/308544/Trein-van-verandering-is-niet-meer-te-stoppen.html

Future Express praat Rob Hof in allerlei landen met andere treinreizigers. Met deze gesprekken laat hij zien hoe anderen in het leven staan.

Een verhaal van optimisme, hoop en succes. Dat is wat Rob Hof met zijn documentairereeks Future Express wil laten zien. Samen met zijn zoon reisde hij met de trein door 26 verschillende landen. ‘Het is de ideale manier om mensen te ontmoeten. Na alle uren die je samen hebt doorgebracht, ga je als een soort familie uit elkaar.‘

Voor de eerste aflevering was Hof in Zuid-Afrika, en reisde hij van Kaapstad naar Johannesburg. Zwarte mensen zijn hier tijdens de apartheid jarenlang vernederd door het blanke regime, maar de passagiers van de trein koesteren geen wrok. Ze willen verder kijken, naar de toekomst. Hof: ‘Ik wilde laten zien dat iedereen, ongeacht huidskleur, nu de mogelijkheid heeft om het ver te schoppen. Natuurlijk is er ook nog corruptie, maar de documentaire gaat niet over wat er nog steeds fout is.‘

We zien beelden van twintig jaar geleden, toen Hof voor het eerst in Zuid-Afrika filmde. Hoe anders is de situatie nu. De zwarte conducteur die ons door deze aflevering heen loodst, is blij dat blank en zwart eindelijk samen kunnen leven. Als kind was hij al gefascineerd door treinen, en met het einde van de apartheid heeft hij eindelijk zijn droom waar kunnen maken.

De documentaire laat zien dat succes vooral afhankelijk is van je eigen houding, ook in Zuid-Afrika. ‘Je kunt in de modder opgroeien, onderdrukt en wel, en uiteindelijk toch een topmanager worden‘, zegt Hof. Hij wijst op de zwarte schoonmaakster die nu een eigen rijschool heeft en vele anderen inspireert. ‘Als ik zo iemand hoor praten, dan denk ik aan Obama, aan Mandela. Woorden die je raken, en die dus ook door een heel gewoon persoon kunnen worden uitgesproken.‘

Soms stappen we even uit de trein, en volgen we de bijzondere mensen die Hof tijdens zijn reis ontmoette. Zo ook een jonge vrouw die zich niet meer laat tegenhouden door haar huidskleur. Ze heeft hoge verwachtingen voor de toekomst. Dat is precies wat Hof in deze documentairereeks naar voren wil brengen, het optimisme en elan van mensen over de grens. ‘Wij als Nederlanders moeten openstaan voor wat er in de wereld gebeurt, openstaan voor de ander. In allerlei landen zijn mensen vol ambitie, die op zoek zijn naar hun plek in deze wereld. Het is de trein van verandering, en die is niet meer te stoppen.‘




* Woensdag, Ned2, 20.50


Trefwoorden: Future Express, Rob Hof

Maud zei

Ik ben het helemaal met je eens!

De forens zei

http://wiki.worldnakedbikeride.org/index.php?title=Amsterdam

The World naked bike ride is een evenement om aandacht te vragen voor het milieu en indirect dat we alle met onze lichamelijkheid te doen hebben.

En naaktheid misschien natuurlijker is dan staal van auto's.