woensdag 14 april 2010

De Kennedymars (1)

De 47e Kennedymars werd op zaterdag 3 april 2010 gelopen. De tocht voerde grotendeels door Midden-Limburg. De start en finish vonden, zoals vanouds, plaats in Sittard.

Deze traditie is ooit in 1963 gestart door toedoen van John F. Kennedy; destijds president van de Verenigde Staten.
Hij bekritiseerde het Amerikaanse leger vanwege de slechte fysieke conditie van de militairen. Ze zouden ongetraind nog geen 50 mijl (= 80,467 km) binnen 20 uur kunnen afleggen, aldus Kennedy.
Ook vroeg hij zich af, of leden van zijn eígen staf in staat zouden zijn, om de 50 mijl ongetraind te overbruggen. Kennedy’s perschef, Pierre Salinger, bedankte vriendelijk voor de eer.

Robert F. Kennedy (broer van John F. én toenmalig minister van Justitie) nam de uitdaging echter wél aan. Hij liep de 50 mijl, om het goede voorbeeld te geven, geheel ongetraind.
Op zaterdag 9 februari 1963 vertrok hij 's ochtends om vijf uur (bij - 6° Celsius) met vier andere personen en drie honden richting eindpunt: Camp David in Maryland. Het jaagpad langs het kanaal dat ze volgden was bedekt met sneeuw en ijs. De weersomstandigheden waren dus relatief slecht.
De metgezellen van Robert Kennedy haakten één voor één af. Tegen de laatste persoon, die na 35 mijl de brui eraan gaf, zei Kennedy: "You're lucky. Your brother isn’t the president of the United States."
Uiteindelijk voltooide Robert Kennedy de 50 mijl in 17 uur & 50 minuten.

Zijn voorbeeld werd door de Amerikaanse burgerbevolking overgenomen en zó ontstond de zogenaamde "Kennedymars". Dit ondanks waarschuwingen van de President's Council on Physical Fitness, die waarschuwde dat alleen getrainde personen deze tocht moesten ondernemen.
Op zondag 17 februari 1963 (nog maar 8 dagen ná Robert Kennedy’s "survival-tocht") liepen circa 5000 mensen van Pittsburgh naar Washington.

Zijn broer (en president) John Kennedy heeft deze prestatie zélf nooit geleverd!
Na diens dramatische dood (op 22 november 1963 in Dallas, Texas) waaide deze rage over naar Europa. Eerst ging Engeland voor de bijl en vervolgens ook Nederland.

Voor 11 Sittardse scholieren reden genoeg om óók de uitdaging aan te gaan. En ziedaar: de 1e Nederlandse Kennedymars is een feit…

(wordt vervolgd…)

Geen opmerkingen: