zondag 21 september 2008

Dag van de architectuur(3)


Na het bezoek aan het Eiffelgebouw en de Timmerfabriek zette de bus met ons gezelschap koers richting Luik-Guillemins, waar het nieuwe station van architect Calatrava kon worden bewonderd. Dit station is gelegen in een achterstandswijk, die waarschijnlijk over circa 15 jaar een compleet ander gezicht zal hebben. Een wijk in verandering.
Eén van de architecten had hier zijn plan "Shadow City" op gebaseerd. Hij was op zoek gegaan naar de verhalen van de stad. Elementen als prostitutie en verval niet als hinderlijk te zien, maar als één van de elementen van de stad.

Het blijft de vraag of je een bepaalde cultuur moet wegpoetsen uit een stad? Het zal immers tóch weer de kop opsteken, en dan waarschijnlijk op een plek waar men dit het liefste niet heeft.
Op plekken waar de vrouwen onbeschermd en nóg anoniemer zijn. Prostitutie en reclame hebben dezelfde impact. Het spel van doen begeren en tot "koop" verleiden.
Toen ik jaren geleden per tourincar naar Parijs reed, viel het me op, dat in alle woonwijken waar arbeiders woonden, de flats ontsierd waren door grote reclame-billboards. Visuele herrie, oftewel lawaai voor de ogen. De billboards zijn vooral gericht op de mensen die over de snelweg rijden. Satellieten van het kapitalisme, neergeplempt op het fundament van hardwerkende arbeiders.

Nadat we het superstrakke station van Luik (hetgeen op dat moment nog niet klaar was) van binnen en van buiten hadden bekeken, ging de reis weer terug naar het Nai-gebouw in Maastricht.

(wordt vervolgd…)

Foto's: © Sally

2 opmerkingen:

Ledoux zei

Beste Forens,

Bedankt voor je reactie op mijn blog. Waarom vroeg je of ik de Humo had gelezen?

Je had het over recensies, maar die zie ik hier na enig lezen niet zo dik gezaaid. Succes in ieder geval met het schrijven!

De forens zei

Limburg Dagblad besteed aandacht aan dit nieuw geoppend station.
(17-09-2009)

Fotoalbum: station Luik


De gevel is tweehonderd meter lang, 73 meter breed en veertig meter hoog. Er is 32.000 vierkante meter glas verwerkt en de overkapping weegt tienduizend ton. Het nieuwe station van Luik, dat vrijdag wordt geopend, is een beauty. Bekijk nu alvast het fotoalbum voor een impressie.
Gepubliceerd op: 17.09.09 00:03, bijgewerkt op: 17.09.09 08: