maandag 3 november 2008

Fairtrade: wereldwinkel Kerkrade (1)



Ik ben trots op Kerkrade. En dat heeft niks te maken met Roda JC, Achilles-Top, het WMC of zwembad d’r Pool. Ik ga voor het "kleine" verhaal. Het "kleine" verhaal met de grote impact.

In de jaren 50 zijn in onze stad pioniers begonnen met de S.O.S. wereldhandel (Paul Meijs was de Kerkraadse initiatiefnemer).
In 1959 werd Komitee SOS (Steun Ontwikkelings Streken) opgericht. Hun eerste actie was het sturen van melkpoeder naar ondervoede kinderen op Sicilië. In 1967 starten de eerste handelsactiviteiten van "SOS" in Kerkrade. Het eerste product dat wordt verhandeld, is een houten beeldje uit Haïti.
De grote doorbraak komt uiteindelijk in 1973, door de import van koffie uit Guatemala. In 1986 wordt het magazijn gecentraliseerd en van Kerkrade naar Culemborg verplaatst.
De 2e Kamer kiest in 1987 (na een "blinde smaaktest") voor de Max Havelaar koffie. Deze koffie krijgt de naam "Residentie Koffie".

In de jaren daarna, volgen er nog vele successen voor de wereldwinkel en zijn producten. De belangrijkste bezigheid blijft echter het verkopen van producten uit de 3e Wereld, in ruil voor een eerlijke prijs voor de 3e Wereld-boeren. En eerlijk is eerlijk: het doet me goed om te zien, dat óók grote supermarkten als LIDL overstappen op Fair Trade-producten.
En dat de roots van de Wereldwinkels en Fair Trade-organisatie hier in ons eigen Kerkrade liggen.

De Wereldwinkels en Max Havelaar zijn een goed voorbeeld van organisaties, die 25 jaar en langer, hun "poot" stijf hebben gehouden, om de wereld beetje-bij-beetje positief te veranderen. De koffiebranders van Douwe Egberts stonden bepaald niet te springen, om in zee te gaan met de idealisten van Max Havelaar. De directie van D.E., zagen er niets in. Ze hadden geen boodschap aan wereldverbeteraars die over hun schouders mee wilden kijken, waar ze hun koffie vandaan haalden. Ze vonden het maar lastige gasten, die in de begin jaren zeventig opriepen om koffie uit de Portugese kolonie Angola te boycotten. Die boycot sloeg wonden bij de koffiebranders. Keurige mannen in witte jassen, die zich plotseling uitgemaakt zagen voor uitbuiters, handelaars in besmette waar, verkopers van bloedkoffie.

(wordt vervolgd)
Foto's: © Sally

1 opmerking:

De forens zei

http://nieuw.wereldwinkels.nl/nl/pages/Tijdlijn