dinsdag 30 maart 2010

De atlas van de macht (1)

Vaak vraag ik mij af waar politieke en maatschappelijke macht zit.
Meestal wordt verondersteld dat een gemeenteraad veel macht heeft. Dit is maar gedeeltelijk waar.
In 1998 werd het boek "De atlas van de macht" uitgebracht door Ketch-up Press. Er worden vele bedrijven en bestuurders genoemd. Deze bestuurders blijken vaak ook politiek actief te zijn. Een aanrader om politiek Nederland beter te begrijpen (ISBN: 9067280879).

Een ander interessant boek is "Het rijke onvermogen" van Oscar van Alphen uit 1978. Dit boek laat zien dat er in West-Duitsland verbanden waren tussen de politiek en reactionaire personen, die vooral uit het zakenleven stamden. Er wordt met name verwezen naar de Deutschlandstiftung.

Politicus Franz-Joseph Strauss zei eens over medezeggenschap: "Dat stomme gezeik. Jullie hebben geen alternatieven, waardoor wij ons altijd weer laten overdonderen. 95% van de kiezers interesseert zich totaal niet voor medezeggenschap".

Het boek "Der Aufmacher" van Günther Wallraff (waarin hij zich uitgaf als journalist Hans Esser) geeft eveneens een duidelijk beeld, hoe de media burgers manipuleert (met name de BILD-Zeitung). Net als Heinrich Böll in zijn roman "Die verlorene Ehre von Katharina Blum". Hierin wordt een vrouw gecriminaliseerd, omdat ze een liefdesrelatie heeft met een voortvluchtige crimineel.

Geen opmerkingen: