zondag 16 mei 2010

1 mei (3)

1 mei is de "Dag van de Arbeid". Een traditie die in Nederland niet of nauwelijks leeft. Terwijl er toch veel tegenstellingen te zien zijn tussen gewone mensen en het grootkapitaal. Solidariteit is nog altijd broodnodig. Of deze nu plaatsvindt uit Christelijke, Humanistische, Joodse, Islamitische of uit een andere overtuiging doet er niet toe….

Waarom gaan we de straat niet meer op om te demonstreren? Waarom accepteren we zo veel? Zijn we nog wakker te krijgen?
Wellicht zijn we verdwaasd en verdoofd door Internet, televisie en de dagelijkse sleur…

Op televisie is een reclamespotje te zien van mensen op vakantie, die erachter komen dat andere passagiers voor minder geld dezelfde reis hebben geboekt. Natuurlijk is dat flink balen.
Maar...... hoeveel mensen doen hetzelfde werk als anderen, voor een stuk minder geld. Soms zelfs met behoud van uitkering…
Voor een korte periode is hier niks mis mee, als je bijvoorbeeld ervaring wilt opdoen. Maar 3 jaar (of zelfs langer) is té lang!
Maar als je ziet hoeveel WSW-ers er zijn die 100% volwaardig werk afleveren binnen bedrijven en/of overheidsinstellingen, voor stukken minder salaris dan de vaste krachten, dan schrik je toch even!!!

Ook is de ene postbode de andere niet. De commerciële postbedrijven werken tegenwoordig met stukloon. De Tweede Kamer had de liberalisatie van de postmarkt NOOIT moeten accepteren!
De Thuiszorg is van hetzelfde laken een pak. Mensen werden ontslagen en vervolgens opnieuw aangenomen onder stukken slechtere arbeidsomstandigheden (dus zonder pensioenopbouw etc.).

Nederland moet in ieder geval van het minimum jeugdloon af. Afgevaardigden van de Abvakabo Amsterdam en Rotterdam hebben deze (en andere soortgelijke) moties al vaker ingediend bij de bondsraad van FNV-Abvakabo.
Ik ben trouwens oprecht blij, dat de Schoonmakers hun CAO-conflict gewonnen hebben. Menselijke waardigheid en een menswaardige waardering zijn jammergenoeg maar al te vaak in het gedrang.

Geen opmerkingen: