dinsdag 25 mei 2010

Wereldwinkel Kerkrade viert haar 10-jarig jubileum

Voor de moderne consument is niet alleen de prijs van een artikel belangrijk, maar ook of dit artikel op een verantwoorde wijze tot stand is gekomen en of het via eerlijke handel ("Fair Trade") is ingekocht. Eerlijke handel berust op rechtvaardigheid en op een eerlijke prijs voor de producten waarmee de producenten (kleine boeren en handwerkslieden) hun levensomstandigheden kunnen verbeteren.

"Fair Trade" is inmiddels een wereldwijd begrip geworden. Veel mensen weten echter niet, dat de basis van de Eerlijke Handel gelegd is in ons eigen Zuid-Limburg.
In 1959 richtte een groepje idealisten o.l.v. Paul Meijs (1919-1984) in Kerkrade de Stichting Ontwikkelings Samenwerking (S.O.S.) op. Men importeerde aanvankelijk artikelen uit Haïti en later uit andere arme landen en verkocht deze in Nederland. Al snel ontdekte de organisatie dat het effectiever was om de geïmporteerde artikelen niet via particulieren, maar in aparte winkels te verkopen. De eerste Wereldwinkel was een feit!

Dat het Fair Trade-concept enorm aangeslagen is, bewijzen de circa 350 tot 400 Nederlandse Wereldwinkels evenals de vele Wereldwinkels in het buitenland (wereldwijd).
Voor veel mensen uit de Derde Wereld was Kerkrade, waar zich lange tijd de hoofdvestiging van S.O.S. bevond, het middelpunt van de wereld!
In 1994 veranderde S.O.S. in "Fair Trade Organisation". Toen de hoofdvestiging verplaatst werd naar Culemborg werd Wereldwinkel Kerkrade opgeheven.

In het jaar 2000 werd de Wereldwinkel Kerkrade echter opnieuw opgericht. Een groep van zo’n 30 enthousiaste vrijwilligers probeert (volkomen belangeloos!) de idealen van wijlen Paul Meijs levend te houden.

Op 3 juni 2010 (tijdens de braderie) pakt Wereldwinkel Kerkrade groots uit met diverse activiteiten, om het feit te herdenken dat ze alweer 10 jaar terug is in Kerkrade-Centrum.
Bezoekers van de Wereldwinkel kunnen die dag kennis maken met producten die ter plekke verkocht worden, onder het genot van gratis koffie en exotische hapjes. Er zijn stands waar tattoo’s worden gezet, evenals diverse workshops, een "bio-shop" én een grabbelton voor de kids.


U bent dus van harte welkom op 3 juni 2010 bij de Wereldwinkel in Kerkrade-Centrum!

Stichting Wereldwinkel Kerkrade
Theaterpassage 19a
6461 DV Kerkrade
Voor informatie: 045 – 528 4144

Geen opmerkingen: