zondag 21 december 2008

NS Publieksprijs 2008 (2)

Ik twijfelde tussen het boek van De Winter en Japin, wat betreft de nominatie voor de NS-publieksprijs. Om politiek-maatschappelijke redenen had ik ook Maria Mosterd en Kader Abdolah de prijs willen gunnen. Tevens is het gevecht tegen de medische dogma’s van Pim van Lommel ook lovenswaardig te noemen. Het is een levend bewijs dat wetenschap niet persé droge lectuur is.

Maar ik koos voor… Arthur Japin.


Net zoals Leon de Winters "Recht op terugkeer" is "De overgave" van Arthur Japin een roman over het verlies van een kind. Japin blinkt uit in het beschrijven van mooie details, waaruit de trots en moed spreekt van een moeder. Maar ook hoe een moeder verdacht wordt en door religieus extremisme in een hoek wordt gedreven. Ik vind de passages mooi waarin zij zich steeds verbaast over de herinnering aan een olifant van een circus, die ze ooit heeft gezien. Terwijl ze zich schuldig voelt om het feit, dat ze volgens haarzelf andere herinneringen moet koesteren. De vastberadenheid en trots om geen krimp te geven, als ze naakt aan het baden is en wordt gadegeslagen door een indiaan, om daarna langzaam uit het water te schrijden en snel haar kleren aan te doen.
Maar ook haar liefde voor het land en de pijnlijke constatering dat ze net als de indianen van dit land houdt. En ik geloof de schrijver als hij op de achterflap schrijft: "Een mens is nu eenmaal gebouwd om op te geven".

Om deze redenen vind ik dat Arthur Japin de publieksprijs moest winnen.

2 opmerkingen:

Maud zei

Nog bedankt voor je reactie! En jij natuurlijk ook het beste gewenst voor 2009! :)

En je hebt natuurlijk gelijk, wat betreft de Limburgse muziek... Maar goed, ik probeerde Guido natuurlijk ook een beetje te "promoten" d.m.v. mijn column. Hopelijk is dat gelukt ;)

Groeten, Maud

De forens zei

http://www.gedichtendag.org

Volgende week donderdag is er de landelijke gedichtendag met activiteiten in Kerkrade en Maastricht. 29 Januari 2009

Informeer ook de bibliotheek.

Ooit misschien ook een optie in Schinveld?