donderdag 4 december 2008

NS Publieksprijs 2008 (1)

NS Publieksprijs 2008 – één van de 300 juryrapporten…

Het was een zware klus om 6 boeken van kwaliteit te beoordelen. Ik merkte dat mijn leestempo niet toereikend was om alle boeken helemaal uit te lezen. Wel mag ik stellen dat de genomineerde boeken goed geschreven én uitstekend geschikt waren om ook niet-lezers aan het lezen te krijgen.

Met het boek van Maria Mosterd "Echte mannen eten geen kaas" kreeg ik een collega (een notoire niet-lezer) aan het lezen, net zoals "Blauw Water" van Simone van der Vlugt mijn vader aan het lezen kreeg. In Maria Mosterds relaas bleef mij verbazen dat ze een afhankelijkheid tentoonspreidde die beklemmend was. Een gevoel tussen liefde (wat het hier ook mag betekenen) en afgrijzen riep deze snel geschreven roman op. Absoluut belangrijk kost voor opvoeders!!!

Kader Abdolah’s Koran-hertaling getuigde van poëtische schoonheid en herhaling van teksten. Dit boek kan men ook lezen als losstaande fragmenten, zoals een barokschilderij waarbij men slechts kijkt naar één facet. Kader Abdolah’s "De Boodschapper" daarentegen geeft een duidelijk beeld van de profeet Mohammed. Een man zoekend naar god. Niet uitverkoren bij uitstek maar pas na totále overgave. Het nodigt uit om ook ándere religieuze boeken te lezen.

Leon de Winters boek "Recht op terugkeer" was (ondanks het formaat, lees: dikte) goed te lezen. Hij mengde science-fiction en hedendaagse politiek op een ingenieuze manier. Biometrische paspoorten zijn nu al in omloop en gentech-onderzoek lijkt soms de fantasie al in te halen.

(wordt vervolgd…)

Foto: © Sally

3 opmerkingen:

Maud zei

Leuk om te lezen, je stukje over die boeken... Ik zou willen dat ik af en toe wat meer tijd had om mooie boeken te lezen (die eens even níet met mijn studie te maken hebben....)
Maar ja, komende week heb ik weer tentamens, dus zeker nú ben ik weer flink aan de studie! Erna gelukkig wel eventjes vakantie.. en hopelijk dus wat tijd om een fijne roman of iets dergelijks te lezen!
Groetjes.

De forens zei

De problematiek van Loverboys hweeft ook een afdeling van de SP Rood aangepakt om aandacht voor te vragen.

Want, in strafrechtland is nog weinig geregeld om jongeren te beschermen.

Of het is nieuw beleid voor de politie.

De Politiek moet zich blijvend druk maken voor de slachtoffers.

Net zoals de Moeder van Maria een boek heeft geschreven om aanhoudend de aandacht hierop te vestigen.

De forens zei

http://rood.utrecht.sp.nl/bericht/35302/090615-onderzoek_rood_hulp_aan_slachtoffers_loverboys_moet_beter.html

Bij het intikken van deze link kom je terecht bij het onderzoek.

Onderzoek ROOD: Hulp aan slachtoffers loverboys moet beter
15-06-2009 • Persbericht: Elke melding van een slachtoffer van een loverboy moet onderzocht worden door de politie. Daarnaast moet de bescherming en opvang van slachtoffers verbeterd worden en dienen aangiftes vaker te leiden tot een veroordeling. Dit concludeert de Utrechtse afdeling van ROOD (jong in de SP) in een onderzoek naar de ervaringen van loverboy-slachtoffers met politie en justitie. ROOD interviewde voor het onderzoek 21 slachtoffers van loverboys.

ROOD heeft zich vooral gericht op de rol van politie en justitie bij het aangifteproces. Hierbij is de aandacht niet alleen gericht op cijfers en feiten, maar ook juist op de ervaring van de slachtoffers zelf. Er zijn onder andere vragen gesteld over het doen van aangifte, vertrouwen in de politie en controles.
Sommige verhalen van slachtoffers zijn schrijnend, ook als het gaat om de manier waarop de politie met de meiden omgaat. Slachtoffers die de moed hebben om aangifte te doen, worden regelmatig niet serieus genomen en weer weggestuurd. “Ik heb zes keer aangifte gedaan bij verschillende bureaus. Alle keren ben ik weggestuurd,” aldus één van de meiden die in het onderzoek aan het woord komt.

ROOD doet verschillende aanbevelingen voor politie, justitie, hulpverlening en de overheid. Zo moeten alle signalen over mogelijke loverboys leiden tot het ondernemen van actie door politie. “De politie moet niet afwachten, maar actief optreden zodat bewijsmateriaal verzameld kan worden. Dit zal de kans op veroordeling vergroten.”, aldus Jamila Yahyaoui, woordvoerder van de SP-jongeren. Daarnaast mogen meiden niet meer zomaar weggestuurd worden bij het politiebureau en dient er intensiever te worden gecontroleerd bij prostitutie. Yahyaoui: “De deur bij de politie moet openstaan, we kunnen slachtoffers niet in de steek laten. Deze meiden die gedwongen in de prostitutie werken, worden zwaar misbruikt door hun pooiers.” Ook wil ROOD meer aandacht voor de loverboy-problematiek in het onderwijs.

Voor het onderzoek werkte ROOD samen met Stop Loverboys.nu, Asja en Pretty Woman

Zie ook: